Loading...

Blog

Nieuwsgierigheid wekken voor meer succes

Hoe nieuwsgierigheid wekken leidt tot meer succes in jouw organisatie

Grote denkers als Isaac Newton, Steve Jobs en Albert Einstein beschikken allemaal over dezelfde eigenschap: nieuwsgierigheid. Iedere organisatie droomt van zulke medewerkers, maar waarschijnlijk heb je ze al in huis. Want iedereen bezit wel een sprankel nieuwsgierigheid. Aan jouw organisatie de taak om ruimte te bieden voor ontplooiing.

Noodzaak van nieuwsgierigheid

Nieuwsgierige mensen maken betere keuzes en verbeteren de prestaties van hun organisatie. Ook zorgen zij dat de organisatie zich makkelijker aanpast aan onzekere marktcondities en externe druk. Dat resulteert uiteindelijk in een toename van betrokkenheid en samenwerking. Toch krijgen nieuwsgierige medewerkers vaak niet de benodigde ruimte.

De voordelen van nieuwsgierigheid op de werkvloer:

  • Er worden minder slechte keuzes gemaakt
  • Innovatie en positieve veranderingen nemen toe binnen een organisatie
  • Minder groepsconflicten
  • Meer open communicatie en betere teamprestatie

Praten is niet hetzelfde als doen

Leiders roepen vaak dat zij werknemers waarderen die vragen durven te stellen en graag op ontdekkingstocht gaan naar andere manieren van werken. Uit onderzoek van Francesca Gino in Harvard Business Review (09/18) blijkt echter dat leiders in feite vaak de nieuwsgierigheid van hun werknemers in de kiem smoren uit angst dat het zal leiden tot ongewenste risico’s en een afname van effectiviteit op de werkvloer.

Afremmen

De cijfers van wetenschapper en auteur Francesca Gino liegen er niet om. Maar liefst 70% van de drieduizend ondervraagden ervaart vaak barrières om meer vragen te stellen op hun werk. Amper 24% van de werknemers voelt zich regelmatig nieuwsgierig in hun baan. En dat terwijl nieuwsgierigheid op de werkvloer juist enorm veel voordelen heeft voor organisaties, leiders en werknemers.

“Wij runnen dit bedrijf op basis van vragen, niet antwoorden.” – Eric Schmidt, Google ’s CEO van 2001 t/m 2011

Nieuwsgierigheid wekken

Leiders moeten nieuwsgierigheid in zichzelf en hun werknemers aanmoedigen. Maak kleine veranderingen in het ontwerp van jullie organisatie en de manier waarop werknemers worden aangestuurd. (H)erken nieuwsgierigheid als belangrijke teamrol. Zo til je jouw organisatie naar een hoger niveau. Onze uitdagende trainingen helpen daarbij.

Samen wekken we meer nieuwsgierigheid in jouw organisatie.

 Neem contact op

Delen